De kiem in pit

De pit is de plek waar nieuw leven begint te kiemen. Een kiem ontstaat vanuit de kern, op voorwaarde dat die gevoed wordt door de juiste omgeving.

In de loopbaanbegeleiding gaan we op zoek naar die plek waar je het meest vruchtbaar kunt gedijen. Als je weet waar die plek zich bevindt, kan je je pad daarheen uittekenen.

De kiem verwijst naar de herkomst, geboorte én groei. Tegelijkertijd dus waar je vandaan komt en waar je naar toe wilt evolueren. We kijken met een waarderende blik naar wat je in je loopbaan hebt ontwikkeld, wat er al is en wat je daarvan naar je toekomst wilt meenemen. We durven te dromen van een toekomst waar je kunt groeien in wie je bent, dicht bij je kern maar in beweging.

Aarde, water, licht en warmte zijn noodzakelijk om de pit te doen ontkiemen. Zo heeft een mens ook de juiste voeding en omgeving nodig om te kunnen groeien.

De aarde biedt bescherming aan de pit, omhult en zorgt voor zekerheid, dat is een plek waar je kunt thuiskomen en jezelf mag zijn. Een zaadje heeft kiemrust nodig voor het kan ontspruiten. Want vanuit die aarde en rust kan je het best je kracht vinden om te evolueren.

Het water sterkt, zorgt voor aanvoer van voeding die de pit kan opzuigen. Mogelijkheid om te leren en te ontwikkelen kan pas als er nieuwe voeding wordt aangereikt. Water moet in de juiste dosis komen zodat het kan gaan stromen: te veel zorgt voor risico op verdrinken, te weinig leidt tot uitdrogen.

Het licht maakt alles zichtbaar. Dit is waar je werk door anderen wordt gezien, gewaardeerd en waar je je plek in het grotere systeem verdient. Een plant groeit en rijpt altijd in de richting van het licht. Wie plaatst jou soms in het licht en op wie doe jij soms je licht schijnen?

En tot slot is er ook de warmte die elke pit nodig heeft om te ontkiemen. Dat is het vuur dat je van kunt voelen om ergens voor te gaan. Zo kunnen onze PIT loopbaancoaches je ondersteunen om het vuur aan te wakkeren.

Een kiem ontstaat in de pit en heeft zoveel kracht dat hij de kiemwand doorbreekt. Van daaruit gaat hij zich eerst wortelen onder de aarde. De kiem wordt pas zichtbaar als ondergronds de wortels hun weg hebben gevonden, als de plant zich genoeg gehecht heeft, dan pas komt het frêle plantje boven de grond uit piepen.

Ben jij klaar om te ontkiemen? Heb jij de juiste omgeving al gevonden om te kunnen groeien? Of kan een loopbaancoach van PIT je ondersteunen om je kern, lef en kiem te ontdekken?

Maak hier kennis met mijn collega loopbaancoaches van PIT loopbaanbegeleiding bij Kessels & Smit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *