Lotti Kichelmacher

Dit is Lotti

Dit is Lotti (Zlata) Kichelmacher.

80 Jaar

80 jaar geleden werd zij op deze dag, 18 augustus in het jaar 1942, op het vierde transport gezet vanuit de Kazerne Dossin naar Auschwitz-Birkenau. Van de 1000 mensen op dit IVe transport heeft geen enkele persoon de holocaust overleefd.

Lotti was samen met haar vader, moeder, zus en jongste broer opgepakt tijdens de razzia van 15 augustus in mijn huis in de Van der Meydenstraat in Borgerhout.

Todt

Haar oudste broer Isaac Kichelmacher werkte op dat moment voor Organisation Todt in Noord-Frankrijk aan de bunkers voor de Atlantikwall. Er was aan alle (dwang)arbeiders beloofd dat hun familie veilig zou zijn als zij gingen werken. Later dat jaar zou hij ook naar Auschwitz worden gevoerd. Zijn familieleden waren tegen die tijd niet meer bij de levenden.

Overlever

Isaac overleefde de oorlog als enige van alle bewoners van mijn huis. Hij migreerde naar Canada waar hij in 2011 op gezegende leeftijd overleed. Onlangs sprak ik zijn dochter en kleindochter. We wisselden informatie en foto’s uit. Ik had met mijn onderzoek materiaal dat zij nooit eerder zagen en omgekeerd bezorgden zij mij nog veel aangrijpende beelden en verhalen.

Zo ook deze foto van Lotti, Isaacs jongste zusje. Aan de Davidsster op haar jas te zien, moet deze foto genomen zijn in Antwerpen in de zomer van 1942. Lotti was toen 20 jaar, ze is nooit ouder dan dat geworden.

Lotti Kichelmacher