Taal²

Taal² delen

Terwijl ik deze post schrijf, zou ik eigenlijk bezig moeten zijn met mijn studieboeken. Maar omdat ik graag deel en zoveel boeiend materiaal tegenkom, toch even deze boodschap.

“Zoeken naar woorden” kreeg de laatste twee jaar in het OKAN-onderwijs een nieuwe invulling. In confrontatie met nieuwe taalleerders krijg je een nieuwe kijk op je taalgebruik. Waar we in literaire vorm graag met beeldspraak en in bedekte termen over de dingen spreken, is het hier een kwestie van de meest klare taal te spreken.

Taal²

Sinds dit schooljaar studeer ik ook zelf de vakdidactiek Nederlands niet thuistaal of NT2 zoals het meer gekend is. Een wereld ging voor me open, want wat ik al even deed in de klas werd nu onderbouwd en bijgestuurd. Ik lees, zoek en luister graag. Breder dan enkel mijn studieboeken. En ik vond heel wat boeiend materiaal dat ontwikkeld is voor NT2-leerders.

Ik ontdekte dit jaar dat werken met een handboek niet mijn ding is. Ik ontwikkel liever zelf taalkrachtige leeromgevingen, waar ik de taaldoelen dan aan ophang. De pijlers in die omgevingen zijn Context, Interactie en Taalsteun. Of je nu met een handboek werkt of projectmatig, de principes van NT2 zijn belangrijk om in gelijk welke omgeving te gebruiken.

Inspiratie²

Zonder volledig te willen zijn, deel ik in deze lijst graag wat mij inspireert.

  • Een unieke leeromgeving is die van Nedbox.be. Daar vind je korte filmpjes en krantenartikels over de actualiteit en maatschappij. Aan elk item zijn ook oefeningen verbonden die de leerlingen op eigen niveau kunnen maken.
  • De Wablieft-krant en website is natuurlijk ook een fantastische plek om authentiek maar talig aangepast materiaal te vinden.
  • Een plek om ook te oefenen op woordenschat en grammatica is bij Meester Lars online.
  • Op Facebook vind je een aantal pagina’s of groepen van NT2-leerkrachten die hun ervaringen met een ruimer publiek delen. Het is ook mogelijk om daar vragen te stellen of tips te vragen voor een les die je wilt ontwikkelen. Voorbeelden: Nederlands met Nina, Okan Overal, NT2 lesidee, DocentNT2, …
  • Die laatste brengt me bij mijn favoriete podcast van Peter Schoenaerts. Hij maakte onlangs de 20e aflevering van DocentNT2 waarin hij ofwel zijn eigen expetise deelt, of met experten spreekt over ons vak.

Wie nog andere boeiende bronnen kent, voel je vrij om ze met me te delen! Ik beloof deze lijst aan te vullen als ik ergens nog een fijne bron tegenkom.

Ter info: de foto hieronder zijn de boeken die ik voor mijn studie gebruik. Meer wetenschappelijke werken en dus minder toegepast materiaal.

Studieboeken Educatieve Master – vakdidactiek Nederlands Niet Thuistaal