Razzia op bewoners

Vandaag 78 jaar geleden, op 15 augustus 1942, worden 10 bewoners van mijn huis meegenomen tijdens de razzia in de buurt. Vanuit de Dossin-kazerne worden ze op transport IV naar Auschwitz-Birkenau gezet. Geen van hen overleeft de holocaust.

Sura Pessa Lipszyck is hetzelfde lot beschoren. Zij was een week eerder opgeroepen voor dwangarbeid en had zich vrijwillig aangemeld in Dossin. Met het nummer 802 werd ze op het transport II gezet, dat op 11 augustus met bestemming Auschwitz vertrok.

De twaalfde bewoner van het huis, Mozsek Kichelmacher, was de dag voor de razzia op straat gearresteerd en naar de werkkampen van Organisation Todt gezonden. Hij moest mee bouwen aan de Atlantische Muur in Noord-Frankrijk. Later, eind oktober 1942 werd hij op transport XVII naar Auschwitz gevoerd. Hij is de enige overlever van alle bewoners in mijn huis. Moszek overleefde de dodenmarsen en keerde in 1945 terug naar Belgiƫ. Hier trouwde hij met een meisje uit Borgerhout. In 1954 migreerde hij met vrouw en kinderen naar Canada waar hij in 2011 op 92-jarige leeftijd overlijdt.

Op basis van historisch onderzoek, werk ik aan een boek met verhalen van bewoners. Niet enkel deze Joodse mensen, maar ook de andere nationaliteiten en achtergronden die de afgelopen 100 jaar in mijn huis hebben gewoond.

1 thought on “Razzia op bewoners

  1. Pingback: Stand rooted as a tree ⋆ Marieke Genard

Comments are closed.