Tom Hannes by Koen Broos

Tijd voor het NU met Tom Hannes

Mijn interview met Tom Hannes opent het april nummer van het Tijdschrift LoopbaanVisie rond het thema Tijd. We stonden stil in een boeiend gesprek bij leven in het nu, zicht op de toekomst.

Tom Hannes was lange tijd Zen boeddhistisch monnik; nu vertaalt hij zijn inzichten voor deze maatschappij. Hij schrijft, acteert, filosofeert, werkt als coach en therapeut, zingt, begeleidt meditatiesessies en doet onderzoek.

“In de compost van je leed zit je wens”

Ik ging langs bij Tom en legde hem de vraag voor, hoe hij leven-in-het-nu verenigbaar ziet met een strategisch werken aan je toekomst. En wat blijkt, we kunnen niet om ons verleden heen: “… we kijken naar het nu en naar de toekomst met de bril van het verleden. Het verleden is ons kader. Je kunt daar niet aan ontkomen.”

Het nu is ook voor iedereen anders. Wat jij onder het nu verstaat hangt af van het euvel waar je aan lijdt. Voor de één gaat het over stilstaan in de drukte, de andere moet net in actie komen.

We spraken over tunnels en panorama’s, over dromen en het vrijemarktdenken, over gaan zitten en mediteren. Kortom een filosofische zoektocht doorspekt met Boeddhistische inzichten.

Lees je mee? Hier vind je het hele interview met Tom Hannes

Tom Hannes by Koen Broos
Tom Hannes, foto @Koen Broos